Wednesday, August 17, 2011

Diving in Los Cabos

(日本語は最後のほうにあります。)
Los Cabos a sporthorgászat és a golf mellett a búvákodásáról (és bálnanézésről) is híres. 
A Los Cabos körüli vizek nagyon jók búvárkodásra, mert itt ér össze a Csendes-óceán és a Cortez-tenger, ami a víz hőmérséklet keveredés miatt sok halat vonz. És erre vonulnak a bálnák is tavasszal (január és április között) a kicsinyeikkel észak, a planktonnal teli tengerek felé.
Los Cabosban azt mondják, híresek az ördögráják, ha szerencséje van az embernek, láthat cetcápát, pörölycápát és úszkálhat fókákkal vagy tengeri teknősökkel.

Mi végül az egy hét alatt 3 nap merültünk, napi két alkalommal. Ötször voltunk a Land's End és Arch környékén (pontok nevei: Pelican Rock, Land's End, Neptune's Finger), ami motorcsónakkal kb. 5-6 perc, egyszer pedig egy "külső" pontra mentünk, az ún. "Blow Hole"-hoz, ami az öböltől kb. 3O percre volt.
Sajnos a láthatóság (visibility) nem volt a legjobb, kb. 1O-15 méter volt mindegyik merülésnél, bár 3O méter is szokott lenni állítólag. A víz nagyon meleg, 29-3O fok, ezért egy shorty  is elég a merüléshez. Mivel a víz nagyon sós, a normálisnál több súlyra lehet szükség.

Halakból nagy volt a választék, és bár sajnos elszalasztottuk a cápákat és az ördögráját, láttunk egy kb. 1 méter átmérőjű ráját (diamond stingray), és sikerült az utolsó merülésünkkor a fókákkal is találkoznunk a vízben. Természetesen rengeteg trópusi halat láttunk: papagájhalat (parrotfish), sárgafarkút (yellowtail), vitorláshalat (king angelfish),  különböző gömbhalakat (pufferfish) stb. stb.

Yellowtails
California sea lion
Pufferfish
Another pufferfish
ロスかボスは釣りとゴルフの他にダイビングの天国と言われています。この辺でコルテス海が太平洋と合流するので、魚が豊富に見られます。さらに、鯨も子供を連れて、プランクトンで豊富の北の海へ向かうところ、毎年春ごろこの辺を通るそうです。
鯨のほか、運がよければジンベイザメやハマーヘッド、マンタ、海ガメ、アシカとも出会えます。

私たちは1週間の滞在中結局3日間、2回ずつ潜りました。5回はボートで5分ぐらいであるLand`s Endの辺り(Pelican`s Rock, Neptune`s Finger, Land`s End)へ行き、1回はボートで約30分のところのBlow`s holeで潜りました。
透明度は残念ながらこの季節のと比べて低くて、10-15メートルでした。(30メートルもあると言われている。) 水温は非常に暖かくて、29-30度もあったので、Shortyのウェットスーツでも十分です。コルテス海の海水は非常に塩分が高く、通常よりウェイトが必要かもしれません。

ダイブスポットのどこでも魚が豊富でした。ジンベイザメとマンタは残念ながら見えませんでしたが、径約1メートルのエイを見ることができ、最後のダイブの際、アシカも一緒に泳いでくれました。そのほか、トロピカルフィッシュももちろんたくさんありました:ぶだい、イエローテール、ふぐやハリセンボン、うつぼ、ロブスター、海栗、オニヒトデなどなど。

Yellowtails

Yellow jacks
Parrotfish
オニヒトデ
Stingray




No comments:

Post a Comment