Wednesday, April 18, 2012

Oaxaca

  (text in ENG, HUN)
Iglesia Santa Domingo

  So, on the long weekend of Semana Santa, we went to Oaxaca. Oaxaca is a good 500kms to the south of Mexico City. Adding the traffic jams to this distance, it took us 7(!) hours to get there, but after a long-long drive, we finally arrived to Oaxaca.
  Although the way to Oaxaca was very long, it was quite enjoyable (the only pity is that in Mexico there are no parking areas, so one has to drive almost continuously): we got to see the 3 highest mountains in Mexico - Mt. Orizaba, the still active and smoking Mt. Popocatepetl and Mt. Iztaccihuatl. Also, as Oaxaca is to the south of Mexico City (and much lower in altitude - about 1500ms as the capital is 2200), the flora was totally different: on the way we saw endless "forests" of cactus and other, "strange" plants.
The cactus forest

  After the long 7 hours drive, we checked-in our hotel which was on zocalo (the main square) just next to the Cathedral. The location was perfect, everything in the historical city center was just a few minutes walk away. As it was Semana Santa, the city was full with people - the main square was packed with people chatting, eating-drinking or just strolling, band were playing music all day and children were playing with balloons. Zocalo was just as everywhere - a big square with many green, fountains and benches in the center and stylish houses with cafes, restaurants and souvenir shops in the arcades. The houses all along in the main square and street were lit-up, and as the weather was nice (19 degrees even at night), it was beautiful to stroll around in the city among the souvenir shops. As there are many native inhabitants (from the ancient mixtec and zapotec tribes), the handicrafts (embroidery, pottery, textiles etc.) were very nice and interesting.
Night in Oaxaca

  Although there are many sightseeing spots in Oaxaca (churches, markets, squares), we just strolled around in the historical center - the houses are as were built in the 16th century, another colonial town with colorful, one-story houses and cobbled streets. What I most like in such colonial towns is that as the houses are relatively low, you can see the blue sky over the roofs. Some view that you can`t really enjoy any more in metropolises as Tokyo or Mexico City.
Square next to Iglesia Santa Domingo

  While walking around, we entered some markets (the black, green pottery are very famous in this area) and went to see the Santa Domingo church from the inside. The church was jawdropping! From the outside, it was just as any other church, but as soon as one enters, gets amazed by the beautiful ornaments inside. The columns, the walls, the ceilings were full of statues and ornaments, the altars -of course- heavily decorated with gold. No wonder, as the building operations started in 1572 and finished only 200(!) years later.
The ceiling of Iglesia Santo Domingo

  The next two days we were driving around the surroundings - Monte Alban, Tule, Hierve de Agua etc. The weather in Oaxaca was amazing even in April (over 30 degrees in the daytime), it was hot to walk around in ruins but was worth it! But about these towns, let me continue the story in my next letter!

(For more pics, click on the main title above!)




   Semana Santa hosszú hétvégéjét ismét utazással töltöttük - a 4 napos ünnep alatt Oaxacát látogattuk meg. Oaxaca Mexikóvárostól több, mint 5OO kilométerre délre van, amihez hozzájött még a hosszú hétvégével járó dugó, így Oaxacáig több, mint 7 órába telt az út. Azon kívül, hogy nem tudtunk sok megállót csinálni útközben (a mexikói autópályákon a benzinkutakon kívül - amik persze tömve voltak - nem igazán vannak pihenők), az út nem is volt olyan rossz, mint ahogy hangzik: útközben láttuk Mexikó három legmagasabb hegyét, az Orizabát, a még most is aktív és füstölgő Popocatepetlt és az Iztuccihuatlt. Bár Oaxaca éghajlata ugyanaz, mint Mexikóvárosé (mérsékelt égövi szavanna), valószínűleg a magasságkülönbség miatt (Oaxaca 15OO méteren van, míg a főváros 22OO-on) a terepviszonyok és a növények teljesen mások voltak, mint Mexikóvárosban. Az úton rengeteg pozsgást és igazi kaktusz-erdőket láttunk, ami magyar szemmel fantasztikus látvány volt. A mély völgyekről és meredek hegyekről nem is beszélve.
Viewpoint on the way
   A jó 7 órás út után végre megérkeztünk Oaxacába, és rögtön be is csekkeltünk a szállodába. A hotelünk a főtéren volt, a történelmi városnegyed szívében, alig pár percnyi sétára minden látnivalótól. Azért is, mert a Semana Santa időszaka volt, a főtér (és a város egyébként) tömve volt: gyerekek játszottak lufikkal, a főtéren zenekarok mulatatták az embereket, akik az árkádok alatti éttermekben, kávézókban ültek vagy csak sétáltak a szökőkutak között.
The Cathedral on the main square

 Mivel a szállodánk közel volt a városközponthoz, a 7 órás vezetés ellenére egy rövid pihenő után már az utcán is voltunk felfedezni, készen felfedezni Oaxacát. Bár rengeteg látnivaló van a városban (templomok, kézműves árukat áruló piacok), mi csak cél nélkül ténferegtünk az utcákon - Oaxaca 16. században épült koloniális stílusú város, ezért csak sétálni is elég élvezet a macskaköves utakon, a színes, alacsony házak között. Amit én legjobban szeretek ezekben a régi koloniális városokban, hogy a házak egyemeletesek, ezért a házak tetői felett mindig látni a kék eget. Egyszerűen hangzik, de manapság igazi luxus az olyan metropoliszokban, mint Tokió vagy Mexikóváros. (Arról nem is beszélve, hogy a 3O fokos melegben az egy szál felhő nélküli kék ég gyönyörű hátteret ad a sárga, piros, narancssárga házaknak.)
One story houses in Oaxaca
   A városban való csavargásunk közben betértünk pár piacra (a helyi fekete és zöld kerámia , valamint a festett fa figurák nagyon híresek az egész országban), és a Santo Domingo templomba. Ez a templom egyszerűen gyönyörű volt! Bár kívülről semmi különleges nem látszik az egyszerű homlokzaton, belépve azonban eláll az ember szava! Az oltárok arannyal gazdagon díszítettek, a falak, oszlopok, de még a mennyezet is tele van gyönyörűen festett, fa díszítésekkel és szobrokkal. Nem is csoda, hogy gyönyörű, a templom építése ugyanis 12 millió aranypesot és 2OO(!) évet emésztett fel!
Iglesia Santo Domingo

Night in Oaxaca
  Oaxacában az éjszakák is fantasztikusak - a város biztonságos (a főtér és a történelmi negyed tele volt rendőrökkel), a hőmérséklet még napnyugta után is kellemes (19-2O fok volt még este is), az épületek pedig szépen ki vannak világítva. Nem csoda, hogy este még több ember volt az utcákon, mint nappal. Semana Santa alkalmából este is rengeteg programmal találkozott az ember az utcákon: nappal általában húsvéti felvonulások, passiójátékok voltak, este pedig kezdődtek a "fiesták": tánc, zene, felvonulás.

Oaxaca dance
  A következő napokban Oaxaca környékét autóztuk körbe - Monte Alban, Tule, Hierve de Agua stb. De erről majd a következő levelemben írok...

(További képekért kattints a főcímre!)

No comments:

Post a Comment