Thursday, July 14, 2011

Chapultepec

Kedden végre (már hetek óta először) napos időre ébredtem, ezért elhatároztam, hogy elég az otthonülésből és bemegyek a városba. Az itt közlekedő busz elvisz egy hatalmas parkig, ami olyan, mint a Városliget. A busz egyébként nagyon olcsó, 5 peso (kb. 8o Ft). Az itteni buszokról tudni kell, hogy általában kb. háborúelőtti csotrogányok. (Nem valami biztatóak...) Ráadásul nincsenek buszmegállók, a buszt leintik, mint a taxit. (Őszintén, ezekre még nem volt bátorságom felszállni.) Amivel én mentem, az az RTP (a mexikói BKV), amik tiszták, újak, a buszban kamera van, és rendesen vannak buszmegállóik is.

A busz elvitt egy metróállomásra, ezért kipróbáltam a metrót is: egy metrójegy 3.5 peso, egy járatra, ráadásul átszállással együtt: vagyis, ha bemész az állomásra, annyit utazhatsz, és szállhatsz át 3.5 pesoért, amennyit akarsz. Viszont a metrón egymás után jönnek a koldusok, a CD-t vagy édességet árulók, úgyhogy én inkább a buszt preferáltam...

Szóval, a metrózás után sétáltam egyet a "Városligetben" (Mexikóban Chapultepec). A park hatalmas, több kilóméter hosszú lehet, több részre tagolva: van benne csónakázó tó, archeológiai múzeum (lásd a júniusi bejegyzést), állatkert, botanikus kert és persze rengeteg árus.
Érdekes volt, hogy hétköznap napközben is tele volt emberekkel - persze, egy 25 milliós városban ne lepődjön meg az ember semmin!

火曜日に久しぶりに朝から晴れていたので、やっと部屋こもりから脱出できると思い、近くにある公園へ出かけました。住んでいる周辺はかなり郊外になって、バスしかないが、バスはシティの中心地まで行くので、乗り方を覚えれば、かなり便利です。ちなみに、バスチケットは距離にかかわらず、5ペソ(約35円)でとても安いです。私が乗っていたバスはシティ経営のバスで、新しくて、清潔で、バスの中にカメラが設置され、しかもバス停もちゃんと設けてあるので、使いやすいです。(普通のバスはバス停がなく、どこでも乗り降りができるみたいです。しかも、それらのバスは少なくても30年前のモデルで、清潔は疑わしいのはもちろんですが、音もすごいです!)

バスはメトロの所まで行くので、せっかくなので、地下鉄にも乗ってみようと思いました。地下鉄は3.5ペソで、一回駅に入ったら、出るまでに乗り換えも含めていくらでも乗れます。地下鉄に物乞いやCD、お菓子を売っている人が頻繁に通るから、まあ、バスのほうがいいかな?

地下鉄でとりあえずチャプルテペック公園まで戻って、ぶらぶらしました。チャプルテペック公園みたいなのは日本にあるかな?と考えていますが、一番近いのは上野かもしれません。しかし、ここの公園はみどりでいっぱいで、上野よりも気持ちいいかもしれません。とにかく、公園が大きくて、たぶん何キロも続くでしょう。公園の中で池に動物園、植物園や人類博物館(6月のブログで書いたもの)があります。もちろん、いろんなお菓子やお土産(使えないものがほとんど)を売っている露店でもいっぱいです。平日の昼間にも公園が人でいっぱいのは不思議でしたが、2500万人のシティでは驚くほどではにかもしれませんね。
Chapultepec park

Cactus with dragonfruits - botanical garden

The avenue in the park
 For more pics, just click right here - Chapultepec

No comments:

Post a Comment