Thursday, July 14, 2011

Puebla

A hétvégén Pueblába látogattunk, ami kb. 1.5 órányira van Mexikóvárostól. Puebla egy kb. 1.3 milliós város, egy Szentendre-szerű, koloniális időből származó belvárossal.
A város leginkább a fazekasságáról híres, de sok követ (ónix és márvány) is termelnek ott, ezért a szuvenírboltokban sok kőből készült terméket is kapni.
A talaverai kerámia (mint minden Mexikóban) feltűnő az élénk színeiről. Több minta létezik a különféle kultúrák összhatására. A pueblai kerámia a 16. században honosodott meg természetesen a spanyolok hatására. Ehhez a technológiához csatlakozott később itáliai, sőt kínai és fülöp szigetei hatás, amit a különféle motívumokban látható leginkább: kínából a virág- és állatmintákat, Olaszországból a zöld, fekete és sárga színeket vették át. (A legrégibb és legelterjedtebb a kék minta.)
Őszintén, én nagyon vártam, hogy majd sokat fogunk vásárolni, de a valóságban valahogy nem nyertek meg ezek a kerámiák. Gyönyörűek és színesek, de egy étkészletnek nem tudom elképzelni. Valahogy túl karakteresek az élénk színekkel és díszes mintákkal. Az állóvázák és különféle dísztárgyak viszont gyönyörűek! 
A kerámiák helyett (mellett) nagyon tetszettek a kővől készült tárgyak: vettünk is márvány gyertyatartót, ónix poháralátéteket, tányérokat, sőt még dominót is fekete ónixból. Gyönyörűek, jó érezni a kő súlyát és ráadásul olcsók is. :)

A városról: a belváros megőrizte régi épületeit, élénk sárga, piros, kék színekben. Ráadásul a városközpontban áll Mexikó második legnagyobb katedrálisa egy pálmafákkal és rengeteg zölddel teli park mellett, ami jó hangulatot ad a sétához. Puebla, mivel a kerámiájáról híres, tele van festett csempével díszített házfalakkal, ezért elég csak sétálni a belvárosban, ahhoz, hogy jól érezze magát az ember. 

Puebla igazán jó hétvégi kikapcsolódás!

今週末はプエブラへ出かけました。プエブラはメキシコシティから約1時間半かかります。町の人口は約130万人で、これで4番目に大きな都市だそうです。(首都は2500万に比べて小さいでが)
プエブラの名物は陶器ですが、町周辺にオニキスや大理石もたくさん採れるので、石でできた物も多く売っています。
プエブラのタラベラ陶器の特徴は鮮やかな色と豊富な模様です。模様は多くの文化の影響により、様々です。陶器の技術は16世紀にスペインからプエブラに伝えられたそうです。これにイタリアや中国、フィリピン(!)の影響が加われ、現在のタラベラ陶器ができました。中国の影響は花や動物の模様、イタリアの影響は黄色、黒、緑の色に表れているそうです。
食器セットがほとんどですが、個人的に、食器としてはお皿が非常に個性的なので、使用が難しいと思いましたが、花瓶や壁掛けのお皿などの置物は素敵でした。
陶器のほかに、お土産ショップでは多くの大理石やオニキスの物が売られて、珍しかったです。安い値段で大理石のお皿やキャンドルスタンド、オニキスのコースターやグラスを買いました。オニキスのチェスも売っていて、個人的にすごく好きでしたが、ハンガリーから木彫りのチェスを持ってきたので、たぶんまた今度…(笑)

街の中心地はコロニアル時代のままに残っていて、鮮やかな色の建物がとても素敵でした。中心地にメキシコ2番目に多きカテドラルと緑いっぱいの公園があって、散歩に最適です。
プエブラは陶器に有名なので、建物の多くがタラベラタイルで飾ってありますから、街の中を散歩するだけで十分観光した気分になります。
プエブラって、日帰りの旅に最適な町です!
The heart of the city.

Amazing house full with colorful tiles.

The famous talavera pottery
For more pics, click on the main title!

No comments:

Post a Comment