Thursday, November 10, 2011

Teotihuacan

(Text in HUN, JAP)


  Bár alig egy órányira van a fővárostól, mégis négy hónapba tellett, míg végre eljutottam Teotihuacánba. Mexikó híres az ősi piramisokról, és azok között is a legnagyobb kb. 6Okm-re északra a fővárostól fekszik.
  Teotihuacán a hajdan ott élő népről kapta elnevezését. Ezt a nevet azonban az aztékok adták a városnak, a hatalmas piramisok láttán - Teotihuacán jelentés ugyanis: "a hely, ahol az emberek istenekké válnak".
A várost Krisztus körül, 2OOO éve építették, és közel 5OO éven át terjeszkedett és gazdagodott, míg (pontosan, hogy miért, még ma sem tudni) i.sz kb. 65O-ben fel nem égették és le nem rombolták. Az ott élő népet, nyelvüket, életmódját, szokásait a mai napig homály fedi. Az azonban kétségtelen, hogy az Újvilágban Teotihuacán volt a legnagyobb város a korában. Aranykorában (az isz. 4. évszázadban) a város területét 2Okm2-re, lakosságát 125ezer főre teszik. Ezzel akkoriban a világ hatodik városaként tartják számon. (Összehasonlításképpen: a 19. század előtti világban Rómát tarták a világ legnagyobb városaként, 1 milliós lakosságával az i.e. 1. évszázadban.)

  A várost csak 1864-től kezdték feltárni, addig még a spanyol hódítók sem fedték fel. A mai feltárt terület a régi városnak mindössze a 1O%-át teszi ki. Aki végigsétál ezen a területen, egy kis képet kaphat arról, vajon mekkora lehetett a hajdani város. Mi nem tudtuk besétálni az egész területet - egy fél nap kell ahhoz, hogy az ember körbejárjon, mindent megcsodáljon... mivel Teotihuacán 23OO méter magasan fekszik és erős a napsugárzás, ajánlatos sok vizet (a parkolóban levő szuvenírárusoknál még lehet kapni, de bent már nem), napszemüveget és kalapot (sapkát) vinni. (Szalmakalapot 2O peso-ért árulnak, érdemes a helyszínen venni - mi is ezért vagyunk minden képen kalapban...)

Sun Pyramid
  A legimpozánsabb a városban természetesen a piramis - már az úton odfelé látható a legnagyobb, a Nap Piramisa, amint 65 méteres magasságával kiemelkedik a környezetből. Azért nevezik a Nap Piramisának, mert állítólag úgy lett megépítve, hogy a Nap pályája évente kétszer a piramis csúcsát érinti. A piramis alapterülete 225 méter, érdekes módon éppen akkora, mint az egyiptomi Nagy Piramisé. Bár az egyiptomi magassága több, mint duplája a teotihuacániénak (144m), a Nap Piramis így is a világ legnagyobb piramisainak egyike. Úgy gondoják, a piramis tetején régen templom állt, s ez volt mind a rituális szertartások, mind a város központja.
  Bár mai formájában a piramis fala göröngyös a kiálló terméskövek miatt, úgy gondolják, eredeti formájában színes gipszvakolat fedhette a falakat.
  A Nap Piramisáról tökéletes kilátás nyílik az előtte elterülő Halottak Útjára és a keletre fekvő Hold Piramisára. A Nap Piramisa egyébként az egyetlen, amit teljes magasságában meg lehet mászni  - közel 25O igen meredek lépcsőfokot kell megtenni a csúcsig... de a kilátás megéri a fáradtságot!
  Lemenve a piramisról, az ősi Teotihuacán főutcáján találjuk magunkat, a Halottak Útján. Nevét az aztékoktól kapta, akik tévedésből azt hitték, hogy az út mentén épített templomok ősi uralkodók sírjait tartalmazza. A Halottak Útja is, mint a piramisok és a város fekvése általában, precízen ki volt számolva: az út 2,5 kilométer hosszan nyúlik észak-dél irányba.
Avenue of the Dead with the Moon Pyramid in the back

  Az út északi végében van a Hold Piramisa, a Hold Terével előtérben. Bár alacsonyabb a Nap Piramisánál, a piramist úgy építették, hogy a szintkülönbség miatt egyszintben látszódjon. Bár a Hold Piramisára csak félig vezet fel az út, gyönyörű kilátás nyílik a bejárattal szemben hosszan elnyúló Halottak Útjára és a Nap Piramisára.
View from the Moon Pyramid


 Bár még rengeteg látnivaló - pl. a Quetzalpapalotl palota, a Quetzalcoatl (vagy másnéven tollas kígyó) temploma - is van az eddig feltárt területen, mi ezeket egy másik napra szalasztottuk.
  Érdemes még meglátogatni a múzeumot is, ahol a feltárások során előkerült agyagedények, figurák, obszidián eszközök, falfestmények, múmiák láthatók.
  Bár a város feltárása a 19. században kezdődött, igazán csak az utóbbi évtizedekben kezdték el igazán felderíteni Teotihuacánt: a Hold Piramisának belső ásatásai pl. csak 1998-ban kezdődtek! Ezért, a következő éveken, évtizedekben sok érdekesség várható Teotihuacánnal kapcsolatban.

  Egyébként a parkolóban és bent a piramisok között is rengeteg árus van, a tipikus mexikói szuvenírek közül nincs olyan, ami ott nem lenne megtalálható! Mivel a teotihuacán emberek obszidiánt használtak a szúró- és vágóeszközeiknek, sok obszidián tárgyat is árultak. Itt egyébként a kövek (márvány, obszidián, ónix) kb. olyan, mint a mészkő - elég olcsó és szinte mindehol megtalálható, ezért rengeteg ajándéktárgy is készül belőlük. (Mi egy gömb alakú márvány mécsestartót (kb. akkora mint egy teniszlabda) pl. 4O pesoért vettünk.)

  来墨して4ヶ月も経っていますが、メキシコシティからわずか60キロの距離にあるテオティワカンを先週やっと訪ねることができました。(夏は雨季なのでずっと晴れている日を待っていました。)首都から車で約1時間の場所にあるテオティワカンはメキシコで一番大きいピラミッドと町の遺跡です。

テオティワカンは紀元前後に建造されたと見られ、謎に包まれている7世紀の滅亡まで約600年間に渡り当時の世界の大都会だったそうです。
黄金時代だった4世紀頃には都市の面積は20km2、人口は約13万人いたと見られています。これでアメリカ大陸の最も大きな都市であり、世界でも6番目の都市だったと言われています。(比較のため:古代文明の最も大きいと言われているローマは紀元前一世紀に100万人の人口を誇っていたそうです。)
当時栄えている都市だったにも関わらず、住んでいた民族や彼らの言語、風習などについてほとんど知られていません。テオティワカンという名称さえ、都市が滅びた後に訪ねたアステカ人に名づけられました。当時のアステカ人が巨大なピラミッドを見たときに、この場所は神様に建造されたと思ったらしく、テオティワカン(「人々が神様になる場所」)と名づけたそうです。

テオティワカンが滅びてから町は1000年以上眠り、発見されたのは19世紀でした。発掘が1864に始まったが、今日まで都市の1割しか発掘されていないそうです。今のテオティワカンを歩き回るのにせめて半日は必要なので、当時の都市がどれぐらい大きかったか想像がつく事でしょう。ところで、テオティワカンは標高2300mにあり、日差しも強いので、雨季に行かない限り、サングラスに帽子と水を準備する必要があります。(水は駐車場にある露店で売っています。帽子は20ペソで売っていますから、持参より現地で買ったほうが良いでしょう。)

太陽のピラミッド(後ろから)
テオティワカンの最も大きなピラミッドである太陽のピラミッドは65mの高さです。底辺の1辺は225mで、ギザのピラミッドと同じサイズです。ギザの大ピラミッドは144mの高さで太陽のピラミッドより2倍ぐらい高いそうですが、太陽のピラミッドはエジプトのに次いで、世界で3番目に大きいです。このピラミッドは、太陽が年に2回ピラミッドの頂上に来るように建造されたことから名称されたそうです。ピラミッドは宗教儀礼の役割があると見られ、宗教中心だけではなく、都市の中心ともなっていたと見られています。
完全に上れるのはこのピラミッドです。65mの高さにある頂上まで、約250の急な段もありますが、景色は登る価値があります!頂上に着くと、前に死者の道と呼ばれる道が伸びていて、右に月のピラミッドがそびえ、周りの360度に山々が広がっています。

  太陽のピラミッドから降りたら、当時の黄金都市のメイン道路であった死者の道に出ます。元々2.5キロも伸びていた道は南北に都市を横切り、両端にピラミッドが立っていたそうです。死者の道という名称も(テオティワカンと同様)アステカ由来です。アステカ人は、道の両脇に並んでいる神殿に王者たちの墓が眠っていると勘違いしたことから、死者の道と名づけたそうです。
死者の道と月のピラミッド

月のピラミッド


死者の道の北側に月の広場と月のピラミッドがあります。このピラミッドは太陽のピラミッドより低いものの、標高レベルの差により、太陽のピラミッドと同じ高さに見えます。月のピラミッドは半分までしか登れませんが、町全体の景色はここからが最も素晴らしいと言われています。

ピラミッド以外にもケツァルコアトルの神殿やケツァルパパロトルの神殿、見所が多いですが、標高と日差しと急な階段登りでかなり疲れます。私たちは(チケットも45ペソで安く)、他の日に残しました。帰りで出入り口の所にある博物館も見てきましたが、それもお勧めです。メキシコらしいアガベやサボテンの庭を通ると博物館に着きます。中には色が残された壁の欠片や粘土フィギュアや道具、ミイラが展示されています。

No comments:

Post a Comment