Saturday, January 19, 2013

Letters from Yucatan - Cancun-Tulum

(text in JPN, HUN)
中央高原から帰った翌日、場所を東に移動しユカタン半島へ。カンクーンで疲れを癒した後は、レンタカーで興味のある場所を散策しつつ、最後はメリダから帰るという計画である。
カンクーンではグランドオアシスというホテルに泊まった。年末の混雑もあって、あまり快適な思いが出来なかったのが残念だ。
昨年コズメルのとあるホテルでオールインクルーシブを経験した。何件かのレストランで調理される料理はどれも美味で、しかも食べ放題ときている。 ホテル自体のレベルもなかなかで全体的に良い印象を持った。
今回のホテルのハイライトは、着いた初日の夕食だろう。巨大なホテルなので、レストランが10件以上はあったのではないだろうか。その中で、私達はお目当てのイタリアンへ。しかし、そのレストランは予約制で前日までに予約が必要という事だった。移動で疲れていた私達は巨大なホテルを歩き回る気力もなかったので、すぐ隣にあった予約不要の寿司バーへ。こちらは、両親との席が別れてしまったものの、すんなりと入る事が出来た。早速にぎり数種類と巻物、くし揚げやみそ汁等を頼んでみる。オレンジジュースは明らかに粉末から出来たような味で、その時点で多少の不安を抱き始める。その後、待てども待てども食事が来ない。周囲も同様で、辛抱している雰囲気が伝わってくる。注文から一時間程たった頃、隣のアメリカ人のテーブルに寿司が運ばれてきた。何やら文句を言っている。どうやらアメリカで食べた事のある寿司と違うとか、この寿司にはスモークサーモンがのっているとか言っているようだ。彼らはろくに食べもせず、席をたってしまった。一方で別のアメリカ人家族は、運ばれてきた大量の握り寿司を満足そうに平らげている。そんな様子を横目で見つつ、多分アメリカ人だから味が分からないんだろう等と、食事を待つモチベーションを保つよう努めた。注文から一時間半程経った頃、ようやく我々のテーブルにも食事が届きはじめる。仕事の効率などはあまり考えず、注文した順番通りに出す仕組みのようだ。味噌汁の味はご愛敬であろうと考えるようにした。くし揚げは実は巨大なチーズの揚げ物であった。握りが届いたので、食べてみる。ビックリした。本当にまずい。これは食べれたものではない。先ほどのアメリカ人のコメントが脳裏を横切る。ネタがパサパサとしていて酸っぱいのは、冷凍で保存料がきいているからなのであろう。米は必要以上にべとべとしている。メキシコで握りの味など、最初から期待はしていないが、刺身を切って、酢飯にのせるぐらいの事は私にでも出来る。寿司バーと名乗っていながら、出しているものが明らかに寿司ではない。まずい。本当にびっくりするぐらいまずいのだ。一体何が起きたのか、全く想定外の出来ごとであった。なぜもっと早くこの事実に気付かなかったのかと後悔しつつ、先のアメリカ人同様、我々も席を立つ事にした。

その後二日間は同じホテルで過ごしたのだが、生憎の天気で、部屋でごろごろと本を読み、あまり美味しくないオールインクルーシブ食を口に運ぶような過ごし方しか出来なかった。両親もカンクーンを期待していただけに、残念である。
3日目は、予約していたレンタカーで、トゥルムへ。途中ショッピングモールへ立ち寄ったので、結局トゥルムへ着いたのは夕方になってしまった。現地にあるツーリストガイドのような場所へ立ち寄った所、今ならボートで沖合から遺跡が見れる。シュノーケルツアー付きで、サンゴと大量の亀が見れるという話を聞き、迷わずのる事に。
母親はシュノーケルは辞退。父親と我々はシュノーケルツアーへ。ガイドは子供である。そんなガイドの後をついて泳ぐ。亀の姿はない。気がつくと父親の姿が遠くに見えた。体力的に厳しかったようだ。呼びかけにも応じず、ボートに戻るようだ。その後30分程シュノーケルでさまよったが、依然亀は姿を現さない。どうやらツーリストガイドが言いたかったのは、「亀が大量に出る(事もある)」。もしくは、「(沖合数キロの場所に)亀が大量に出る」という事だったのだろうと解釈する事にした。メキシコでありがちなコミュニケーションエラーだ。沖合から見るトゥルムはなかなかのものであった。その日はバジャドリッドという街へ移動した。


更に写真を見たい方はこちら

Cancun - on the last day finally nice weather

  A koloniális városokból visszatérve, Zorrot leraktuk egy pet hotelben és másnap már a napsütéses Yucatan-félsziget felé vettük utunkat. Mivel a külföldiek többségének Mexikó=Cancun, 2 napot Cancunban töltöttünk. Cancun után autót béreltünk és nyugati irányban bejártuk a félszigetet, Tulum, Valladolid és Merida érintésével. Murphy törvénye szerint, az egyetlen nap, amikor pihenni és napozni szerettünk volna a tengerparton, volt a legrosszabb - egész nap felhős volt a ég, hűvös volt, este meg még elkezdett esni is az eső. Szóval, a nap nagy részét a szállodaszobában töltöttük a türkizkék tenger partja helyett... természetesen, a következő nap, amikor indultunk, kitisztult az ég és hétágra sütött a nap. Őszintén - biztosan az idő miatt is volt - de nekem nem igazán tetszett Cancun. A tenger persze gyönyörű, de nagyok a hullámok, igazán nem lehet a tengert élvezni, hacsak nem windsurföl az ember. A szállodák is hatalmasak, nem igazán van mit csinálni a szállodán kívül. Nekem sokkal jobban tetszett a Cancuntól délre levő tengerpartok, Playa del Carmen és Riviera Maya. Nem is beszélve a közeli szigetről, Cozumelről, amit a búvárok paradicsomának tekintenek.

At the pool in the hotel
  A szálloda, ahol megszálltunk egy all-inclusive hotel volt, ami (azt gondoltuk) kényelmes lesz, de sajnos nem így volt. Ez már az első napon kiderült vacsorakor: először egy közeli olasz étterembe mentünk volna, de kiderült, hogy foglalás kell ehhez az étteremhez. Mivel aznap érkeztünk, persze nem volt foglalásunk. Tehát mentünk tovább és találtunk egy "japán éttermet" - bár úgy nézett ki a piros dekorációival, mint egy kínai étterem. Végül kiderült, hogy egyik sem, mert az ételnek, amit felszolgáltak, köze sem volt sem a japánhoz, sem a kínaihoz. Jó egy órát (!) vártunk az ételre, és mire megjött, csak mereszgettük a szemünket: a lazacos sushin füstölt lazac volt (inkább egy piritósra rakták volna!), a sushi roll ehetetlen, a főétel pedig maroknyi, hogy még egy pintynek sem lett volna elég. Aznap annak ellenére, hogy all-inclusive hotelben szálltunk meg, korgó gyomorral mentünk aludni. A következő nap szerencsére találtunk egy büfét, ahol tűrhető volt az étel, úgyhogy azután végig ott ettünk.

  A rossz idő és a rossz ételek után autót kölcsönöztünk és Tulum felé (Cancuntól kb. 2 órányira délre) vettük utunkat. Tulumot tartják az egyik legszebb tengerpartnak Mexikóban, és nem is csoda - a homok természetesen itt is hófehér és a tenger türkizkék, mint mindenhol errefelé, de ami gyönyörűvé teszi Tulumot, az a maja erőd, ami erre a gyönyörű tengerpartra néz. Tulumban az ember egy legyet üt két csapásra: körbesétálhat a régi romok között, utána pdig felfrissülhet a Karib-tengerben, ahová lépcső vezet le a sziklákról, ahol a romok állnak.
Paradise beach
 Idén egy másik úton mentünk - a parkolónál levő információs pultnál javasoltak egy túrát, ami a Paradicsom-tengerpartól indul (pár kilométerre Tulumtól), hajóval kivisznek a korallzátonyhoz, ott lehet snorkelezni, majd a tengerről meg lehet nézni a tulumi romokat. A túrában benne van a belépőjegy a romokhoz, úgyhogy a snorkelezés után a romokat is meg lehet nézni. A fickó figyelmeztetett, hogy a romoknál az egyik tengerpart le van zárva, mert a tengeri teknősök épp tojást raknak ezen a részen. Ezért a tengerben biztosan sok teknőst fogunk látni.
Ez felvillanyozott bennünket, úgyhogy befizettünk erre a túrára. Amint leérünk a tengerpartra, 1O perc múlva már jött is a csónak és elindultunk snorkelezni. A korallzátony viszont nem olyan volt, amire számítottunk - sajnos sok korall elhalt, és nemhogy teknősök de még halak is alig voltak. A kb. fél órás snorkelezés után aztán a csónak elvitt a romok elé, ami szép látványt nyújtott a lemenő napban a tengerről. Bár teljesen más kilátás volt így, fölülről talán még szebbek a romok, a türkizkék tengerrel és a hófehér tengerparttal a háttérben.
  Sajnos arra már nem volt időnk, hogy a csónakázás után bemenjünk a romokhoz, mert délután 5-kor zárt, ezért a snorkelezés után indultunk Valladolidba, a szállásunkra.
Tulum from the sea



No comments:

Post a Comment