Sunday, April 14, 2013

Letters from...California (Sequoia National Park)

  (text in HUN, JPN)
General Sherman tree

  Hollywood és a témaparkok után jött az utazás természeti része: a Sequoia és Yosemite Nemzeti Parkok. A Sequoia Nemzeti Parkot csak futólag érintettük, Los Angelesből Oakhurst (egy, a Yosemite Parkhoz közeli város) felé, így a parkban a sok látnivalót autóval jártuk be.
  Sequoia a mammutfenyőt jelöli, és a nevéhez híven, a Sequoia park a mammut- és vörösfenyőiről híresek. hogy mi a kettő között a különbség? Bár mindkettő hatalmas, a vörösfenyő inkább keskeny törzsű de magasabb (a magassága akár 1OO méter is lehet!), a mammutfenyő ehhez képest inkább vaskosabb törzsű, de "alacsonyabb" ("mindössze 6O-8O méteres). Az ágai viszont akár 2 méter átmérőjűek is lehetnek! Ezen kívül míg a vörösfenyő kb.2OOO évet él, a mammutfenyő akár 3OOO-32OO éves is lehet.

  A parkon belül is a leghíresebb az ún. General Sherman fa, ami térfogatban a világ legnagyobb fája állítólag. Az érdekes a mammutfenyőkben, hogy nagyon szívósak - a fa kérge nemcsak a rothadásnak és a mindenféle kártevőknek állnak ellen, de még egy erdőtűz sem kottyan meg neki. Sőt, úgy tartják manapság, hogy az erdőtűz inkább jót tesz ezeknek a fáknak, ugyanis kiirtja az aljnövényzetet, ezzel segítve a mammutfenyőt a további terjeszkedésre. A Gerenal Sherman fa is magán viseli az évszázadok (ezredek) erdőtüzeinek a nyomát. Bár még él a fa, a fa koronája majdnem teljesen eltűnt az erdőtüzek miatt, és a magassága is megkopott. Emiatt, bár a fa kerülete igenis tekintélyes, a közelben sokkal magasabb fák is vannak. Több fa is volt, aminek az alsó törzse egybeforrt, de a korona felé 2-3 törzsre oszlott - egy ilyen volt, amit én a legnagyobbnak tartok. A törzse (mivel 3 fa forrt egybe), jóval nagyobb volt a General Sherman fáénál is.
  A park másik látványossága a kidőlt fák voltak. Kidőlve még inkább érzi az ember, milyen hatalmasak is ezek a fák! De hogy mitől dőlnek ki, ha olyan ellenállóak a kártevőknek, fáknak? Valószínűsítik, hogy sokszor a fa súlya és mérete lesz saját halálának az oka. A fa gyökere ugyanis bár nagy felületre kiterjed, nincs nagyon mélyen, ezért, ha az esőtől vagy más korrzóziótól a talaj meglazul, a fa hatalmas mérete miatt kidőlhet. Az egyik ilyen kidőlt fa volt az ún. Tunnel log (Alagút rönk), ami az 192O-as években dőlt ki épp egy utat keresztezve. Egy favágó javasolta, hogy vájják ki a fát, és azóta is alagútként megmaradt a rönk.

Tunnel log
 A másik híres rönk az ún. Auto log volt: azért nevezték el így, mert a kidőlt fát ahogy lecsiszonlták egyenesre, a törzse annyira széles volt, hogy egy autó simán elfélrt rajta. Sajnos, a fa lecsiszolt része elrothadt, ezért veszélyes autóval felhajtani a fára.
Auto log - then...

...and now
   Az utolsó "megálló" a Moro-rock volt. Ez a hatalmas, kerek szikla már a park bejáratától látszik, és az érdekes benne az, hogy viszonylag könnyen fel lehet mászni rá, a sziklába vájt lépcsőkön. Az idő aznap sajnos nem volt túl jó, ezért nem lehetett messzire ellátni a szikla tetejéről, de még így is szép volt a kilátás.
climbing up on Moro rock
   Sajnos nem volt sok időnk, mivel Oakhurstbe kellett érnünk még aznap, ezért a Sequoia Parkban kirándulás helyett inkább csak "körberohantunk", de így is megérte látni ezeket az ősi óriásokat.

  További képekért kattints ide! → Sequoia National Park

Moro Rock in the entrance of the Park

 ハリウッドとテーマパークを堪能した後、旅行の後半のテーマは自然でした。セコイアとヨセミテ国立公園を訪ねました。ロスから自動車の旅です。ホテルはオークハーストという町(ヨセミテの南側)に取りました。ホテルへ向う途中、セコイア国立公園へ寄って行きました。半日ぐらいしかなかったので、ハイキングと言うよりは車で名所をぐるっと回る事にしました。
 セコイア国立公園は文字通りセコイアとレッドウッドという木々が有名です。レッドヴッドは世界最大の生き物だそうです。なかには100メートルを超える高さの物もあるそうです。レッドウッドに比べてセコイアは高さこそ低め(60-80メートル)ですが、幹が太くて、たくましい木です。セコイアの枝の直径は2メートルに達するものもあるそうです。枝がです!こんなに大きな木なので、もちろん大きくなるまでに時間がかかるそうな。レッドウッドの寿命が2000年ぐらいに対して、セコイアは3000年ぐらいだそうで、屋久杉と並んで、世界で最も寿命の長い生き物だとか。そして、長く生きられる秘訣は、セコイアもレッドウッドも皮がとても丈夫で、山火事に耐えられるからだそうです。耐えられるどころか、最近分かってきたのは、山火事はセコイアに良い影響を与える事です。なぜなら、山火事が周りの雑草を焼きつくすので、セコイアが更に大きくなる場所を与えてくれるそうです。

A "small" tree
Two huge sequoias
セコイア国立公園でもっとも有名な木はジェネラル・シャーマンという木でした。この木は高さこそそう高くはないようですが、容積としては世界で最も大きな木だそうです。ジェネラル・シャーマンは確かにすごかったですが、高さや幹の太さを見ると、もっとすごい木もたくさんありました。これらの木は、2-3本の木が合併して、太い幹を生み出しています。(おそらく、近くに落ちていた種が一緒に成長し、途中で幹が一緒になってしまったものと思われます。)
 公園のもう一つのアトラクションはあらゆる所に倒れた木々です。その一つはトンネルログというログでした。この木は1920年代にちょうど道路を横断するように倒れました。迂回すると遠くなるので、木に車が通れる程のトンネルを掘り、その時からその木はトンネルログと名付けられました。
 もう一つ有名なログはオートログです。オートログは、倒れた木の幹の上が平らに削ってあり、車が載れるようになっています!残念ながら、今日では削られた所から木が腐りはじめてしまったようで、車で乗る事は禁止されています。
 トンネルログとオートログの他にもあらゆる所で倒れた巨木が見られて、木の幹も勿論ですが、根っこも目を見張る大きさです。大きな木に水や栄養を運ぶために、セコイアの根っこは大変遠くまで広がっているそうです。しかし、根を浅くはる為、雨などで土がゆるくなると、自重で倒れる事が多いそうな。火事や昆虫等の攻撃に耐える事が出来る優れた皮を持ちながら、皮肉なことにも、自分の重さが命取りになっているそうです。
Tunnel log

Auto log
最後に訪ねたのはモロロックでした。この大きくて丸い岩が公園の入り口から見えます。そして、岩に掘ってある階段のおかげで簡単に上れる事が出来ます。あいにく当日は天気が曇っていましたが、岩の頂上からとても綺麗な景色が見れました。

On Moro Rock
この国立公園にもトレイルがたくさんありましたが、トレッキングする時間があまりなくて残念でした。でも、それにもかかわらず、この古い時代から生きている巨大な木々を見れて、行った甲斐がありました。


  さらに写真を見たい方はこちらへクリックして下さい! → Sequoia National Park

No comments:

Post a Comment